Vše, co jste kdy chtěli vědět o Poradě mládeže 2022

Přípravy Porady mládeže 2022 vrcholí a organizační tým přináší první informace!

Tato víkendovka pro SOMáky ze všech koutů ČCE a všechny další, kteří pracují s evangelickou mládeží, se uskuteční 1. – 3. dubna 2022 v Bělči. Budeme moc rádi, když se jí zúčastníte. 

Porada mládeže je prostor pro sdílení zkušeností s prací s mládeží, vymýšlení společných postupů a navazování meziseniorátních kontaktů. Taky je to prostor pro naučení se nových věcí a doufejme i odpočinku!

Letos během akce neproběhnou volby do COMu ani nikam jinam. Bude tedy více času na povídání, vymýšlení různých legrácek, otužování se v rybníku a ták.

Porada mládeže 2020 v Brně, foto: Ben Skála

Pro koho je akce určena, kapacita, delegáti, vlny přihlašování:

Porada mládeže je církevními řády definované setkání, kterého se mají účastnit tito delegáti:

  • zástupci seniorátů (jeden za každých 5 sborů v seniorátu) vyslaní seniorátními odbory mládeže,
  • předsedové seniorátních odborů mládeže,
  • virilní členové seniorátních odborů mládeže,
  • členové COM a
  • dva volení zástupci bohoslovců zapsaných do seznamu kandidátů služby v církvi

Protože se snažíme poradu mládeže koncipovat jako akci, kde můžou SOMáci a pracovníci s mládeží načerpat isnpiraci a vzájemně se sdílet, stojíme o to, aby se ji účastnilo co nejvíce aktivních lidí. Delegátům však musíme garantovat možnost přihlášení s ohledem na kapacitu ubytování.

Registrace bude proto rozdělena na dvě vlny:

  • 1. vlna registrace proběhne do 13. března 2022 do 23:59 hodin a je určena pro delegáty (viz první výčet výše),
  • 2. vlna registrace proběhne od 14. do 21. března 2022 do 23:59 hodin a je určena pro všechny ostatní zájemce.

Prosím, domluvte se ve vašem SOMu, kdo pojede na akci jako delegát (zástupce seniorátu). Počty delegátů z jednotlivých seniorátů najdete zde. Pokud máte k registraci jakékoliv dotazy, obracejte se na Adélku Bednaříkovou, bednarikova@e‑cirkev.cz.

Cena:

Účastnický poplatek je symbolických 100 Kč. Akce je z 90% finančně kryta z rozpočtu ÚCK ČCE. Takto vysoká finanční podpora ÚCK má více důvodů. Jedná se o akci definovanou vnitřním předpisem církve. Hlavně si ale uvědomujeme, že pracovníci s mládeží v seniorátech odvádí důležitou práci, kterou bychom tímto pozváním rádi ocenili. Porada mládeže je také vzdělávací akce a v zájmu církve je, aby SOMáci a další dělali svou práci dobře a bavila je.

Nicméně, pokud máte možnost a chcete akci podpořit, budeme rádi, když při registraci uhradíte sponzorskou cenu (250 Kč, 500 Kč či 1000 Kč).

Program:

Čekají na vás workshopy, diskuze o tom, co nás aktuálně v církvi opravdu pálí, sdílení radostí a starostí, která se pojí s prací s mládeží v církvi, duchovní program, ale taky dost chvil na společný čas a zábavu. Kompletní harmonogram včetně anotací workhospů najdete v tomto článku.

Co od vás potřebujeme:

  • Zpráva za rok 2021 – Prosíme každý SOM o zaslání zprávy za rok 2021. Zprávu prosím pošlete do úterý 29. března 2022 na mail bednarikova@e‑cirkev.cz. Pokud máte hotovou zprávu (např. z konventu), můžete klidně poslat tu. Pokud budete sepisovat novou, do zprávy prosím zahrňte, v jakém složení váš SOM funguje a jak probíhá spolupráce s virilním členem, jak vypadala vaše činnost v průběhu minulého roku a jednu věc, která se vám daří a jednu věc, ve které se musíte zlepšit vy a věci, které vám práci dlouhodobě komplikují.
  • Blok expertů (prezentace SOMů): V pátek večer proběhne tzv. Blok expertů. A těmi experty budete vy! Připravte si, prosím, powerpointovou prezentaci a povídání do časového limitu pět minut. Mluvte o tom, co vám v SOMu dobře jde a mohlo by to inspirovat ostatní. Píšete z porad přehledný zápis? Daří se vám zaujmout účastníky akce duchovním programem? Máte mezi s sebou fakt dobré vztahy? Daří se vám dobře pracovat s mladší mládeží? Modlíte se společně? Radujete se z vašich vymazlených sociálních sítí? Umíte si zformulovat poslání? Hrajete na akcích zajímavé hry?Nebo něco úplně jiného? Zamyslete se společně v SOMu, co byste mohli předat ostatním SOMům a připravte si o tom příspěvek, který bude obsahovat O jakou věc jde? Proč je tato věc důležitá? Tip, který mohou ostatní hned převést do praxe a pomůže jim danou věc dělat dobře. Myslete na to, že není nutné, aby se jednalo o něco světoborného – čím konkrétnější a jednoduše aplikovatelné tipy si předáme, tím lépe. Pokud vás nenapadá žádný lifehack, který chcete ostatním SOMům předat, můžete místo toho mluvit o jedné z vašich akcí (která třeba není obvyklá v každém seniorátě). Do pondělí 28. března nám prosím dejte vědět skrze tento formulář, co chystáte. Pokud budete mít otázky ať už k formě nebo obsahu, ozvěte se na mail bednarikova@e‑cirkev.cz.

Kde:

Přesunout se na začátek