Studenti čtou Husa

 

Ve středu 23. října od 18:00 proběhne v Celetné 20 (studentský klub K4) čtení textů Mistra Jana Husa. Jde o tříletý projekt pro mládež Studenti čtou Husa, ve kterém se chceme vrátit k Husovým textům, o kterých jsme každý něco slyšeli, ale jen málokdo je skutečně četl 🙂

Na každém setkání čteme ve skupině nějaký Husův text a vždy přijde host, který nám vysvětlí pozadí jeho vzniku a trochu přiblíží Husovo myšlení a jeho dobu. Na dubnovém prvním setkání jsme měli jako hosta výborného prof. Petra Čorneje, s nímž jsme se věnovali hlavně textům politicko-právním a dozvěděli se, jak to vlastně bylo s tím Husovým soudem a proč celá jeho kauza vyvrcholila tak tragicky.

Na nadcházejícím setkání budeme číst text Chvála Prahy a království českého, ve kterém Hus popisuje, jaké vlastnosti byl měl mít dobrý křesťan. Je to tedy spíše text pastorační a katechetický. Jako host přijde prof. Jan B. Lášek, děkan Husitské teologické fakulty, který je spolu s prof. Čornejem odborným garantem projektu a oba jsou také nejvýznamnější čeští znalci Husova díla a doby husitské.

Hus 2. čtení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek