SOMy sobě a o mládeži s mládeží

aneb porada předsedkyň a předsedů Seniorátních odborů mládeže v Kutné Hoře

Každý SOMák jistě zažil moment, kdy na chvíli zapochyboval o smyslu svojí práce. Na dlouho plánovanou akci přijela jen hrstka lidí, kolegové mládežníci nevyplnili Doodle s plánovanými termíny schůzky, oslovený farář neodpověděl na zaslanou zprávu a na sborové nástěnce už nějaký ten pátek chybí plakátek s mládežnickými akcemi.

Každému, kdo byť na chvíli ztratil motivaci pracovat s mládeží bych přál navštívit víkendovku předsedů seniorátních odborů mládeže, která se uskutečnila 7.–9. října v Kutné Hoře. Téma střídalo téma, vzduchem létal nápad za nápadem a diskuse pokračovala od úsvitu až do pozdních nočních hodin.

Předsedové nejprve rokovali s vedoucí Úseku výchovy a vzdělávání ÚCK Radkou Hojkovou o podobě připravované koncepce pro práci s mládeží v Českobratrské církvi, dále řešili možnou podobu seniorátních odborů po reorganizaci církevních seniorátů v roce 2027 a pozastavili se nad problémem alkoholu na mládežnických akcích a konflikty uvnitř pracovního kolektivu. V neposlední řadě pak vzájemně sdíleli svou osvědčenou praxi i know-how, ale též problémy a strasti, se kterými se ve svém seniorátu potýkají. Porada přinesla mnoho podnětů a inspirace pro každého ze zúčastněných, ať už přijel z kraje Ústeckého, Moravskoslezského, nebo z Prahy.

Děkujeme Celocírkevnímu odboru mládeže, který víkendovou akci připravil, také pak FS ČCE v Kutné Hoře, který pro ni poskytl prostory. Porada neměla smysl pouhého pracovního setkání. Daleko důležitější byla samotná družba jednotlivých mládežníků, kteří se v rozhovoru, zpěvu a smíchu vzájemně lépe poznali, objevili krásy Kutné Hory a navázali přátelství, ze kterých může evangelická církev těžit v nadcházejících letech.

Text: Matěj Bouček
Foto: Matěj Bouček

Přesunout se na začátek