Sbormistrovský kurz s premiérou „Missa subhostinensis“

Jubilejní 20. sbormistrovský kurz s premiérou Podhostýnské mše „Missa subhostinensis“
Srdečně zveme (nejen) evangelické sbormistry všech kategorií, nové zájemce o sbormistrovství, zpěváky různého věku, varhaníky, teology a hudbymilovné lidi na 20. sbormistrovský kurz, který proběhne od 16. – 18. listopadu 2012 ve středisku Sola gratia v Bystřici pod Hostýnem.
V letošním roce je tomu již 10 let, co naše církev pořádá dvakrát ročně kurzy pro sbormistry ve středisku Sola gratia v Bystřici pod Hostýnem, které jsou podporované Spolkem evangelických církevních hudebníku (VEM) a Spolkem evangelických pěveckých sborů z Německa (CEK, dříve VEK). Toto jubileum mě podnítilo sepsat novou skladbu ekumenického charakteru: „Missa subhostinensis“ (vyd. Kalich 2012), kterou budeme během kurzu nacvičovat. Tato skladba chce vyjádřit Pánu Bohu vděčnost za všechna dosavadní setkání, jejichž hlavním cílem je průběžné školení sbormistrů v Českobratrské církvi evangelické. Na kurzu bude možnost si zakoupit notovou partituru, která bude v prodeji od října t. r. v knihkupectví Kalich (Jungmannova 9, 111 21 Praha 1). Publikace bude obsahovat podrobný komentář ke skladbě a stručný popis historických kořenů mše, kde je mj. uvedeno: „Liturgické mešní zpěvy mají svou specifickou znějící hodnotu. Jejich tematická nadčasovost v dlouholeté křesťanské tradici jim dodává vysoký kredit a garanci v celém ekumenickém světě. Tím se mše stává centrální hudbou křesťanských bohoslužeb, ať už zaznívá při katolické, evangelické či jiné liturgii, nebo při koncertu.“ Podhostýnská mše má jednoduché obsazení: smíšený tříhlasý pěvecký sbor (S-A-B) s varhanním doprovodem. Skladba, přestože z hlediska pěvecké techniky není příliš náročná, vyžaduje jistou standardní sbormistrovskou a muzikantskou výbavu. Každá část má své specifikum, které souvisí s charakterem textu. Z hlediska hudebního je to kříženec, kde se mísí západoevropské myšlení (formální výstavba, hudební symbolika) s melodikou východomoravského koloritu (neofolklorismus). Její premiéra zazní v podání účastníků našeho kurzu při koncertu s dobrovolným vstupným v neděli 18. listopadu 2012 ve 14. hod. v kostele sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem. Zazní také některé skladby, kterým jsme se věnovali na předchozích kurzech.

Spoluúčinkovat budou: Marta Ženatá – soprán, prof. Ester Moravetzová – varhany, skladatel Jiří Pavlica, studenti Semináře církevní hudby Evangelické akademie, pěvecký sbor ČCE ve Zlíně, faráři Lubomír Kabíček a Daniel Heller. Srdečně zveme!
Provoz kurzu budeme hradit z fondu pro církevní hudbu. Noclehy a stravování (sobota: snídaně, oběd, večeře; neděle: snídaně, oběd) si budou účastníci kurzu platit sami. Tento poplatek činí 1.080 Kč / osoba (ubytování v hlavní budově) příp. 1.000 Kč / osoba (ubytování v chaloupce). Po skončení kurzu účastníci obdrží potvrzení o účasti na kurzu. Zahájení kurzu: pátek 16. 11. 2012 v 19.45 hod. v kapli Sola gratia. Kurz bude zakončen nedělním koncertem. Na tento kurz je možno se přihlásit do 12. 11. 2012, a to formou závazné písemné přihlášky. Nelze se přihlásit jenom na část kurzu! V přihlášce je třeba uvést jméno a příjmení účastníka, věk, bydliště, případné přání vegetariánské či masité stravy, telefon, e-mail, datum.

Přihlášku je možno poslat na výše uvedenou adresu poštou nebo e-mailem. Odhlášení z kurzu je možné provést do 14. 11. 2012. Na případné setkání pod Hostýnem se opět těší Ladislav Moravetz, celocírkevní kantor Českobratrské církve evangelické

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek