Report z letošní Porady mládeže

Fotil: Kuba Rais

Sepsala: Eva Dubová

Porada mládeže je víkendová akce pro SOMáky (členy seniorátních odborů mládeže) z celé ČCE, ale i pro kohokoliv dalšího, kdo pracuje s evangelickou mládeží. Pořádá ji COM (celocírkevní odbor mládeže) a Oddělení mládeže. Já jsem byla letos na Poradě poprvé a odvážím si z ní samé pozitivní zážitky a zkušenosti. Strávili jsme víkend od 15. do 17. března v poklidném prostředí tábora v Bělči nad Orlicí (což je kousek od Hradce Králové – ať to nemusíte hledat na mapě), kde vaří moc dobré jídlo a mají moc fajn ubytování. Ale to není tak podstatné, spíš chci mluvit o tom, co jsme zažili a co jsme se naučili.  

Ze všeho nejdřív jsme se poznávali – každý SOM představil jednu ze svých akcí, kterou má nejraději, což byly třeba PoHorky (za Horácký a Poličský SOM), Stěna nebo Pěna (za Pražský SOM), Konfiweekend (za Brněnský SOM) a spousta dalších . Hlavní program nastal v sobotu, kdy jsme se dopoledne mohli naučit, jak uspořádat dobrou evangelickou hru nebo třeba jak čelit krizovým situacím na seniorátních i jiných akcích. Odpoledne jsme si mohli poslechnout, co se řešilo na posledním zasedání synodu od zástupců mládeže pro synodu a popovídat si s nimi o těch nejpalčivějších tématech, zúčastnit se hudební dílny nebo se třeba zamýšlet nad předsudky o Bohu. Předsedové a místopředsedové SOMů také měli svoji soukromou poradu, kde sdíleli své radosti i strasti týkající se jejich práce a zodpovědnosti. No a v mezičase toho všeho jsme zpívali, sportovali, povídali si, modlili se, procházeli se, četli Bibli, otužovali se, jedli, smáli se, hráli hry, odpočívali a prostě byli spolu! Završením celého víkendu pak byly společné nedělní bohoslužby s doprovodem kapely. 

Bylo toho hodně a bylo to inspirativní, intenzivní a obohacující. Závěrem vám chci jen říct, abyste někdy zajeli na mládežnickou akci ve vašem seniorátu, protože vám zaručuju, že tam potkáte skvělé lidi a prožijete naplňující čas, stejně jako já letos na Poradě mládeže! 

Přesunout se na začátek