Porada mládeže letos trochu jinak


Porada mládeže je akce, která má svůj původ v církevních řádech. Jedná se totiž o volební orgán Celocírkevního odboru mládeže (COM) a zástupců mládeže na Synod (nejvyšší církevní orgán). Vzhledem k délce mandátů by stačilo, aby se konala jednou za dva roky a jediným programem by mohly být právě zmíněné volby.

Už několik let tomu tak ale není! Stalo se dobrou tradicí, že je Porada mládeže každoroční celovíkendovou akcí, kde se především zástupci seniorátů (často členové SOMů) těší bohatému programu. Jinak tomu nebylo ani letos.

Koukněte se na krátké vzpomínkové video z Porady mládeže.
Kamera: Matěj Bouček, Kryštof Sojka. Střih: Matěj Bouček

Letošní Porada mládeže byla v mnohém klasická. Nabídla setkání mládežníků z různých koutů republiky, kteří se mohli vzájemně obohatit, předat si zkušenosti a načerpat novou energii do další práce. Nejcennějším programem bylo opět sdílení, při kterém si člověk uvědomí, že na práci s mládeží není sám, že každý máme nějaké radosti a starosti nebo že nemusíme znovu vynalézat kolo.

Tradičně došlo i na vzdělávání formou různých workshopů, debatu o celocírkevních tématech, které mládež pálí a navazování/udržování meziseniorátních vztahů. Čím byla tedy letošní porada jiná?

Svým místem. Porada mládeže 2022 se nekonala ve sborových prostorách ve městě, jak tomu bylo v předchozích letech. Přes 70 účastníků se potkalo v táboře J.A.K. v Bělči nad Orlicí. Přestože nám počasí nepřálo (sníh jsme opravdu nečekali), nabídl nám tento areál rozličné prostory, hezkou přírodu a táborový pocit z okolí.

Z pozice orgaizátorů mohu říci, že se akce opravdu povedla. Odjeli jsme domů nadšeni a plni dojmů. Naše subjektivní vnímání pak podpořila zpětná vazba účastníků, která vyzněla více než pozitivně. Za to jsme moc rádi a těšíme se zase za rok!

Pokud se chcete podívat, jak to na Poradě vypadalo, případně pokud chcete zavzpomínat, doporučujeme video, které najdete nahoře v článku. Video sestříhal Matěj Bouček, za což děkujeme. Další varianta jsou fotky od Daniely Ryšavé a Dana Vanči, které najdete na tomto odkazu. Oběma také mockrát děkujeme!

Přesunout se na začátek