PAMÁTNÍK FLOSSENBÜRG, dobrovolnický projekt ASF,přihlášky do 31.1.2012

Flossenbürg_dobrovolnik2012

Popis dobrovolnického projektu ASF
PŘIHLÁŠKY DO 31.1.2012 na tschechien@asf-ev.de

Památník Flossenbürg – bývalý koncentrační tábor
www.gedenkstaette-flossenbuerg.de

Ve Flossenbürgu, malém městě v Horním Falcku, ležícím na česko-německé hranici existoval v letech 1938 až 1945 nacistický koncentrační tábor, do kterého bylo odvlečeno kolem 100 000 lidí z celé Evropy. A nejen do něj, ale také do 90 v okolí zřízených menších táborů. Vězni byli nuceni pracovat v místních žulových dolech, později ve válečné produkci. Odhaduje se, že minimálně 30 000 z nich tento teror nepřežilo.
Dnes má tento památník za úkol připomínat události, které zde proběhly v době vlády nacismu. Je jedním z “nejmladších” v Německu vůbec. Vznikl v roce 1999 a je součástí Nadace Bavorských památníků. Kromě malého prostoru, který byl pamětním místem od 40. let minulého století byla oblast bývalého koncetračního tábora v předchozích desetiletích využívána jako průmyslová zóna, část je zastavěna obytnou zástavbou. V roce 2007 a 2009 byly otevřeny 2 stálé expozice o historii tábora a jeho důsledcích v historických budovách na bývalém apelplatzu. Další rekonstrukce a výstavba vzdělávacího centra se plánují.

Obsah práce dobrovolníka/dobrovolnice:
Hlavní prací dobrovolníka/dobrovolnice je pedagogická činnost, která se orientuje v první řadě na školní třídy, ale také mládež a dospělé. Jde o zprostředkování historických událostí na konkrétním místě zaměřené na konkrétní cílovou skupinu. Důležité elementy jsou: důstojná připomínka obětí, vztah společnosti k vlastní minulosti a její zacházení s ní, význam připomínání historických událostí pro současnost, podíl na rozvoji nových forem vzpomínání a zacházení s historií, vlastní vztah k demokracii a lidským právům.
Prací dobrovolníka bude zejména provádění skupin po památníku a prohloubení viděného v malých skupinách. Památník má k dispozici široký výběr metod, které jsou týmem vyzkoušeny, reflektovány a dále rozvíjeny a vylepšovány.
Památník má velký zájem na rozvoji česko-německé spolupráce skrze dobrovolnou službu.
•    Příprava a provádění prohlídek pro návštěvníky z Německa i zahraničí
•    (Podpora při) vypracovávání pedagogických materiálů
•    Pomoc při pořádání jednodenních akcí  – od rešerší a plánování až po samotné provedení společně s týmem památníku.
•    Péče o skupiny a jejich doprovázení
•    Kontakty s bývalými vězni a jejich rodinami
•    Jazyková a administrativní podpora při akcích
•    Překlady a dokumentační práce (např. vyprávění pamětníků)
•    Rešerše osob a míst

Hledáme dobrovolníka/dobrovolnici s dobrou znalostí němčiny a zájmem o historii, politiku, vzdělávání a také kancelářskou práci.
Ubytování je zajištěno ve městě Weiden vzdáleném 20 km.

V plánu je spolupráce s židovskou obcí ve Weidenu, kde by dobrovolník/dobrovolnice návštěvoval/a seniory a/nebo se věnoval/a sociální práci s mládeží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek