Nový web mládeže a co bude dál

Milí mládežníci, členové církve a další náhodní návštěvnici, jménem Celocírkevního odboru mládeže vás vítám na nových webových stránkách evangelické mládeže. Zajímá-li vás, jak web vznikal, co s ním bude dál a jak byste se mohli případně zapojit, čtěte dál.

Pochmurné začátky

Úvahy nad novým webem mládeže tu byly odjakživa, co si jen comáci, současní i bývalí, pamatují. První pokusy spadají do období tak dávného, že kdyby se z té doby dochovaly nějaké pozůstatky, byly by pro teorii kreacionismu podobně problematické jako kosti dinosaurů. S uplývajícím časem získal nový web mládeže v COMu reputaci prokletého projektu.

K prvním známkám oživení došlo až se zvolením Tobíka na pozici náhradníka, který se do projektu vrhl s nadšením a úmyslem být užitečný (to bylo na jaře 2018).

Spolu s Dominikem vytvořili silný tým, který po aplikovaní nejnovějších metod analýzy a uživatelského výzkumu došel k výchozímu zadání pro nový web mládeže: Nový web má primárně odpovídat na otázku, kdy bude příští sjezd.

Hledáme grafika

K prvotním úspěchům patřila grantová žádost na podporu mládeže, což umožnilo Dominikovi a Tobíkovi outsourcovat nejslabší článek svých dovedností a najít si externího grafika, který by jim pomohl vtisknout webu osobitou tvář.

Hledáme grafika pro web mládeže

Takhle po sérii vyčerpávajících pohovorů našli Elišku, která je nadchla svým entusiasmem a velkými ambicemi. Bohužel entusiasmus i ambice brzy narazily a podlehly milionu chvilek lásky (kdo z nás by nepodlehl), a byť se k nastálé situaci Eliška postavila čelem, nedalo se nic dělat.

Naštěstí opakované volání vyslyšel Kuba, jehož originální tvorbu si možná pamatujete z filmů jako Návrat do ráje, Třetí holubice či Teocaching.

Největší výzva: evangelické plakáty

Byť to může znít překvapivě, jedno z nejčastějších témat nad novou podobou webu byly plakáty na evangelické akce, resp. konkrétněji, jakým způsobem zobrazit nadcházející akce včetně plakátů. Tak jako na Spotify máte stránku s vašimi oblíbenými alby, tak na webu jsme chtěli mít stránku s nadcházejícími akcemi.

Nicméně, s ilustracemi alb se to má tak, že:

  1. Jsou pravidelná, tj. čtvercová.
  2. Jsou většinou vizuálně kvalitní (rozuměj hezká).

Bohužel ani jedno nelze tvrdit pro běžný evangelický plakát, který není ani pravidelný, ani hezký.

Možných řešení bylo probráno mnoho. Na jedné straně padl návrh preferovat estetiku a plakáty raději nezobrazovat vůbec, na druhé straně někteří odvážlivci navrhovali akceptovat sami sebe, jací jsme, a nezobrazovat nic než plakáty. Jak jsme to nakonec vyřešili, se můžete přesvědčit sami.

Designové “studie”

Programujeme během koronakrize

Počátkem letošního roku se práce konečně rozběhly naplno, byť ne příliš výrazným tempem. Tobík přišel na to, že co víc mluví než programuje, tak lehce vyšel ze cviku. Nemluvě o tom, že už je to nějaký ten pátek, kdy naposledy dělal webové stránky. Zatímco některé změny ve webovém průmyslu byly ryze pozitivní (např. Internet Explorer prakticky neexistuje), jiné už tolik ne (např. jeho oblíbený redakční systém kompletně převzali Rusové).

Z tohoto pohledu měl Covid-19 na vývoj webu pozitivní dopad, protože jen díky karanténě dostal Tobík dostatek času dohánět po víkendech své nedostatky v dovednostech. Jinými slovy, bez celosvětové pandemie byste v tuto chvíli pravděpodobně tyto řádky nečetli.

Tobík pracuje na webu mládeže během koronakrize, přibližně první polovina 21. století n.l.

Co bude s webem dál

Nyní je již jasné, že snaha dospěla do zdárného konce. Nicméně v tuto chvíli web není příliš bohatý a plní jen nejzákladnější funkce, které jsme si stanovili na začátku (ukazuje, kdy bude příští sjezd, a něco málo navíc).

Web je cílený primárně dovnitř do církve, byť těch pár textů, co tu máme, by mělo alespoň lehce přiblížit náhodný kolemjdoucím, kdo jsme a co děláme.

Přesto má web značný potenciál. Posuďte sami naše nápady, které vypadly z mnoha průběžných diskuzí:

  • Rádi bychom rozšířili informace o SOMech, které jsou v tuto chvíli velmi omezené. A protože centrálně spravovat něco takového po delší dobu by bylo prakticky neudržitelné, rádi bychom dali k webu přístup přímo samotným SOMům.
  • Chtěli bychom nabídnout mládežníkům přehled úplně všech mládežnických akcí, které se konají po církvi, nejen těch celocírkevních, ve kterých má prsty COM. Prakticky by to znamenalo sbírat data z Facebooku a různých kalendářů napříč SOMy.
  • Spousta akcí se koná každoročně (např. přímo sjezd či bigbítový kurz a kemp), ale chybí jim nějaká trvalá webové prezentace se stálými informacemi (jako kdo je za akci zodpovědný). Tento web by to místo mohl nabídnout.
  • Ne všichni jsou přítomni na sociálních sítích. I pro ty by tu měl být web a nabídnout jim informace ze světa mládeže trochu jinou cestou (např. mailový newsletter).
  • Web by mohl sloužit mládeži jako zdroj materiálů a zkušeností, např. k přípravě biblických programů, akcí a her.
  • Web by mohl v mnohem větší míře pomáhat novým členům se zorientovat ve specifickém evangelickém prostředí (“slovníček evangelických pojmů“). Cílit by mohl i na mladé křesťany z jiných církví, kteří hledají nové společenství.

A kdy se budou všechny tyto nápady realizovat? Inu, to je otázka i pro vás…

Pojďte se zapojit!

Pokud Tě nápady zaujaly a máš chuť přiložit ruku k dílu, tak se ozvi a my Tě rádi uvítáme.

  • Hledáme někoho, kdo by nám pomohl web rozvíjet po technické stránce (a případně ho i jednou pod sebe převzal). Web běží na WordPressu a Nette, tj. klíčová technologie je PHP (pak je tu trochu JavaScriptu a stylů). Zdrojové kódy jsou hostované na GitHubu.
  • Hledáme někoho, kdo by nám pomohl s obsahem, tedy kohokoliv, kdo má nápad, jak obsah webu rozšířit, a zároveň chuť i čas potřebné informace sesbírat, sepsat a pak udržovat.

Kde hlásit chyby

Pokud naleznete obsahovou či technickou chybu, budeme rádi, když ji nahlásíte. Můžete použít náš kontakt či chybu reportovat přímo na GitHubu.

Poděkování

Na závěr bych rád poděkoval všem, kdo se do tvorby webu zapojili. Konkrétně:

  • Dominikovi, za dlouhodobou podporu a příval nápadů,
  • Elišce, za několik příjemných vymýšlecích schůzek,
  • Kubovi, za úžasné kresbičky a trpělivost při neustálém předělávání návrhů,
  • Zuzance, že to se mnou přežila,
  • a všem comákům, kteří byli zapojeni do tvorby textů a kteří poskytovali cennou zpětnou vazbu.

Za COM,
Tobiáš Potoček

Přesunout se na začátek