Mládež na synodu

Od 25. do 27. května 2023 se v Komunitním centru Matky Terezy v pražských Hájích konal 36. Synod Českobratrské církve evangelické. Synod je nejvyšší zákonodárné shromáždění církve, na kterém každoročně 74 synodálů a synodálek rozhoduje o dalším směřování církve. Z řad mládeže se jako volení poradci a poradkyně synodu zúčastnili Damaris Kopecká, Jakub Němec a Ema Pospíšilová.

Zástupce a zástupkyně mládeže byli zvoleni na letošní poradě mládeže, která se uskutečnila v březnu 2023 v Bělči nad Orlicí. Mandát je na dva roky a tak nás v tomto složení bude čekat ještě další synod v roce 2024. Spolu s námi na synodu byli také zástupci studentstva ETF Eliška Vančová, Ondřej Zeman a Milan Kocanda.

Během čtvrtečního prvního zasedání proběhly nutné formality jako prezence a volba nového předsednictva. Oboje se povedlo a tak mohl synod začít jednat. Na třídenní jednání se synodálové a synodálky rozdělují do čtyř komisí podle toho, jakému tématu se chtějí věnovat. Komise to jsou tyto: teologická, výchovná, právní a hospodářská. Ema a Damka se staly členkami výchovné komise, Kubovo srdce planulo pro komisi hospodářskou. Práce v samostatných komisích byla na programu v pátek.

Podle připravených zpráv a návrhů bylo jasné, že největším tématem na synodu bude diskuze o personálním fondu a možném zvýšení odvodů právě pro tyto účely. Skutečně jsme byli svědky velmi rozsáhlé diskuze. Nečekalo se, že téma personálního fondu přebije jiné téma. Ale stalo se. V pátek byl z pléna podán návrh, aby synod odsouhlasil žehnání stejnopohlavním párům faráři a farářkami ČCE. Návrh se k projednání dostal až na samý závěr synodu, tedy v sobotu odpoledne a provázela ho vášnivá a dlouhá rozprava.

Pro tento bod si synodálové a synodálky odhlasovali tajnou volbu. Návrh byl přesvědčivě přijat, přesné usnesení zní: “Synod ČCE souhlasí s možností požehnání svazků osob stejného pohlaví, pokud o to požádají. Synod ČCE vnímá, že názory na tuto otázku nejsou v církvi jednotné, podporuje činnost komise pro soužití s LGBTQ lidmi a pokračování diskuse v církvi o tomto tématu. Synod konstatuje, že žádný kazatel není povinen žehnat svazkům osob stejného pohlaví.
Jako mládež jsme velmi vděční za toto stanovisko a máme obrovskou radost. 🏳️‍🌈

Během třídenního marathonu se každý z nás do rozprav k nejrůznějším bodům zapojil několikrát. Za mládež jsme zvedli téma sexualizovaného násilí. Pochválili jsme synodní radu za web, který slouží jako rozcestí pro oběti, přeživší a lidi, kteří o páchaném násilí vědí a snaží se ho řešit. Vybídli jsme vedení k tomu, aby se téma snažilo dostat na sbory a začalo s celkovým vzděláváním v tématu sexualizovaného násilí, i když nejde o zneužití moci či postavení.
Do debaty o novém rozdělení seniorátů jsme přinesli pohled mládeže a referovali jsme o aktivitách, které jsme ohledně tohoto tématu udělali v uplynulém kalendářním roce. 

Jsme vděční, že má mládež možnost účastnit se synodu jako poradní hlas a těšíme se na příští zasedání.

Text: Ema Pospíšilová, foto: e-cirkev/Adéla Rozbořilová

Přesunout se na začátek