Mládež na synodu

Od 19. do 21. května 2022 se ve Svitavách konalo 4. zasedání 35. synodu ČCE, nejvyššího zákonodárného a řídícího shromáždění v rámci Českobratrské církve evangelické. Kromě 74 poslanců zastupujících jednotlivé senioráty jsou k jednání tradičně povoláváni také poradci, mezi kterými jsou vyhrazená 3 místa pro zástupce z řad mládeže.

Ti sice nemohou v rámci zasedání hlasovat, mohou však vstupovat do diskuze a podávat návrhy k projednání a schválení. Zatímco funkční období řádných poslanců je čtyřleté, mládežníci se na synodu obměňují každé dva roky. Vybíráni jsou na základě volby, která probíhá ob rok na poradě mládeže (poslední volba se konala v roce 2021, příští nás čeká v roce 2023).  Letos byla mládež na synodu zastoupena Jakubem Němcem, Alenou Zapletalovou a Annou Boučkovou. Jednání se účastnila také Eliška Vančová v roli poradkyně za studenty ETF.

Zleva: Anička Boučková, Eliška Vančová, Jakub Němec, Ája Zapletalová
Foto: Adéla Rozbořilová

Bezpochyby nejočekávanější bod programu celého zasedání již předem představovala debata nad předloženým návrhem na nové rozložení seniorátů. Původní vize o spojení dosavadních dvanácti seniorátů do pouhých šesti správních celků se stala předmětem bouřlivých diskusí napříč republikou, přirozeně také v řadách mládeže. Její zástupci na synodu proto tuto otázku vzali za svou a aktivně se zapojili do rozpravy, ve které zdůraznili, že je třeba mládež zařadit do úvah o směřování církve a přizvat ji ke společné debatě. Synod nakonec hlasováním přijal variantní návrh na nové rozdělení seniorátů, které vypracoval Adam Csukás a o kterém má v následujících měsících proběhnut debata v jednotlivých seniorátech. Pozměňovací návrh počítá s přímým zapojením mládeže, která bude mít nově možnost vyjádřit se k předkládané vizi na schůzce např. se seniorátními výbory.

4. zasedání 35. synodu má ale i další důležité výstupy. Byl zde např. přijat zásadní text s názvem Žijeme spolu v jedné církvi, který je výsledkem dosavadní práce Komise pro přípravu rozhovoru s lesbami a gayi v církvi. V něm oficiálně zaznívá, že lidé s homosexuální orientací mají své pevné místo v ČCE. V neposlední řadě byl také zřízen nový farní sbor v Roztokách u Prahy.

Ája Zapletalová na synodu
Foto: Adéla Rozbořilová

Jak názorně ukázal letošní synod ve Svitavách, přítomnost mládežnických delegátů má na zasedání svůj smysl. Stejně tak má smysl na něm využívat náš hlas. Mnohá témata, která jsou v průběhu jednání diskutována, se totiž mládeže dotýkají, popř. se v budoucnu dotknou. Aktivně se účastnit synodu jako zástupce za mládež je proto nejen činností důležitou, ale současně jde také o zajímavou zkušenost, díky které můžeme nahlédnout pod pokličku fungování církve a která nás může motivovat k dalšímu zapojení se. Proto bychom rádi povzbudili všechny, kteří mají chuť poznat církev z jiného úhlu pohledu a být součástí jejího současného formování, aby se nebáli a na příští poradě mládeže se přihlásili do volby na příští delegáty na synod.

Text: Anna Boučková
Foto: Adéla Rozbořilová

Přesunout se na začátek