Jeroným Pražský – historický pochod rebelů – 28.5.

Pochod na Střelecký ostrov.

Pochod Jeronýma Pražského by měl být vzpomínkovou alegorií, protestem i veselím zároveň. Je součástí vzpomínkových oslav výročí 600 let od jeho mučednické smrti upálením v Kostnici. Chceme vrátit Jeronýma Čechům a vzpomenout na jeho osud. V době, kdy nám chybí vzory a hrdinové, zde jeden je.

Cílem je sjednotit skupiny i jednotlivce a všechny občanské aktivisty, kteří si s námi připomenou Jeronýma jako jednoho z nejodvážnějších a nejvzdělanějších Čechů historie a bojovníka proti bezpráví, nespravedlnosti, nevzdělanosti a lidské ignoranci.

Jeho upálení, rok po Husovi v Kostnici, bylo mnohem krutější, včetně věznění a mučení. Byl prvním českým filozofem a zároveň rebelem a buřičem. Vystudoval Oxford, Sorbonu, univerzitu v Heidelbergu i Vidni, a procestoval Evropu, navštívil i Jeruzalém a východní země, kde poznával pravoslavné církve a jejich učení. Vrátil se s revoluční myšlenkou vysluhovat podobojí. Postavil se proti mocným v církvi i proti obyčejným společenským neřádům každodenního života. Pral se a bojoval za pravdu a spravedlnost. A my všichni jsme na něj téměř zapomněli.

Srdečně zvou tito dva a pak také Mikuláš Vymětal a Martin Ader:

Jeroným a Hus

Program pochodu:
11.30 Hradba proti hlouposti: shromáždění na Karlově náměstí před Novoměstskou radnicí, vytvoření vozové hradby z kočárků a proslovy matek z různých etnik a kultur: Vzkazy politikům – v jakém světě chceme, aby žily naše děti.
12.00 Pochod k Řeznické ulici, zpěv a skandování
12.15 Odložení zbraní na Synodní radě (Jungmannova 9)
12.30 Filosof a teolog – diskuse o ikoně Husa a Jeronýma a Jeronýmově štítu víry v kostele sv. Martina ve zdi.
13.00 Svačina smíření – všichni si přinesou jídlo, které si rozdělí v multikulturním centru Zázemí v Bartolomějské ulici.
14.00 Začátek Jeronýmovských slavností s bohoslužbou, loutkovým divadlem, výstavou, koncerty atd. Více informací o dalším programu zde: http://www.nase-reformace.cz/

Více informací k pochodu najdete na Facebooku:

Jeroným Pražský – historický pochod rebelů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek