Já přece nemám žádné chyby!

Píseň 29, Sny dojdou dál

Já: V dnešní době jde každý za svou slávou. Kolikrát jsme slyšeli „Nemohu najít sebe sama“. „Jak dosáhnout toho, aby mě měl rád.“ „Vždyť sem tak úžasná. Dá se říci, že skoro dokonalá.“A život je tak úžasnej. Je tak krásné žít, když víte, že jste krásní. Máte uznání, slávu. Tak co chtít víc?“

Ty: Iz 53, 6 Všickni my jako ovce zbloudili jsme, jeden každý na cestu svou obrátili jsme se, a Hospodin uvalil na něj nepravosti všech nás.

Já: Máš pravdu, i když tě chvílema nechápu. Mám pocit, že jsem zabloudila, a nevím, kam jít, co myslíš, co bys mi poradil?

Ty: Však ono to pokračuje tím, že on umře a nás tím vysvobodí. Slyš!

Ty: Iz 53, 7 Pokutován jest i strápen, však neotevřel úst svých. Jako beránek k zabití veden byl, a jako ovce před těmi, kdož ji střihou, oněměl, aniž otevřel úst svých.

Já: Aha, ale Velikonoce už byly a evangelium podle Matouše už znám snad nazpaměť. Nemáš tam něco zajímavějšího?

Ty: Ale to není evangelium podle Jana, natož podle Matouše. To napsal Izajáš a smrt a vzkříšení Ježíše si snad nemusíme připomínat jen o Velikonocích.

Já: Tak dobře, ale jinde už se o ukřižování určitě nepíše. To vim, já to náhodou všechno znám, abys věděl.

Ty: Ano, takže víš, že o tom psal i Petr ve svém listu. Koukej. (koukají oba do Bible)

Já: 1P 2, 25 Jeho rány vás uzdravily. Vždyť jste bloudili jako ovce, ale nyní jste byli obráceni k pastýři a strážci svých duší.

Chvilka trapného ticha

Já: Já to vím, já tě jen zkoušela. Víš, ty jsi takovej ňouma, že bys to mohl nevědět.

Ty: Jo, nechci ti do toho kecat, ale nevěděla a já to vím tak schválně. Jestli ty vůbec víš, ze kterého překladu Bible jsme to četli.

Já: No to je jasný že z českýho, ten je přece jenom jeden.

Ty: Ach jo. Je prostě vidět, že bloudíš, sama sobě něco nalháváš a nechceš si přiznat, že jsi zbloudilou ovcí i ty. Víš on prostě někdy bloudí každej. A když si to uvědomíš, tak možná přijdeš na to, proč ten Ježíš zemře. Víš, on zemřel, abychom my nemuseli bloudit a topit se ve svých chybách. Ale to bys ty chyby musela prvně přiznat!

Já: (uraženě) žádný chyby nemám.

Modlitba a píseň 79, Hříchy tvý.

Ranní zamyšlení z Kempu mládeže Strmilov 2011, připravili Jan Matějka ml. a Kája Měkutová (celý soubor najdete na http://kemp.semcr.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek