Filmové večery s Jeronýmem Pražským

Jak byl Jeroným Pražský vnímán ve filmové tvorbě posledních několika desítek let? Českobratrská církev evangelická nabízí unikátní příležitost navštívit tři projekce v pražském kostele Martin ve zdi. Po každé z nich bude následovat diskuze s odborníky či autory filmů a dokumentů. Filmové středy jsou součástí projektu Jeroným Pražský 2016: Evropan – vzdělanec – buřič.

filmový večery Jeroným

První promítání se uskuteční ve středu 20. dubna od 19 hodin. Na pořadu bude film Ohnivý máj z roku 1974. Hlavní roli Jeronýma Pražského, který si může zachránit život, zřekne-li se učení Jana Husa a Johna Wyclifa, ztvárnil Petr Kostka. V dalších rolích vystupují například Jana Šulcová a Karel Höger. Scénář napsala Marie Poledňáková podle románu Antonína Dvořáka. Po projekci bude následovat beseda s Janem Winklhöferem.

Druhá projekce je plánovaná na 27. dubna od 18 hodin. Tentokrát se bude jednat o film Ecce Constantia, který byl natočen v roce 1992 na motivy divadelní hry Pavla Kohouta. Vzniku hry předcházely dvě desítky let rešerší pramenů. Ve filmovém zpracování se Pavel Kohout objevuje jako televizní reportér Ulrich Richental – autor kroniky o kostnickém koncilu. V hlavních rolích vystupují Jiří Adamíra a Viktor Preiss. Pozvání k besedě po filmu přijal autor předlohy Pavel Kohout.

Filmové středy zakončí 4. května od 19 hodin předpremiéra nového polohraného dokumentárního filmu České televize Nezvladatelný buřič Jeroným Pražský. V hlavní roli se představí Martin Chadima, který se zúčastní také následné diskuze.

Podívejte se také na videopozvánku: https://www.youtube.com/watch?v=1Yr3fDX-8Zw

Vstup na všechny filmové večery je zdarma.

Velmi však doporučujeme rezervovat si místa na telefonu 224 999 272 nebo mailem na vozenilkova@e-cirkev.cz.

Více informací o projektu zde: http://www.nase-reformace.cz/

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek