Co nového na OM?

V březnu a dubnu proběhly dvě akce, které jsme na Oddělení mládeže s COMem připravovali. Chtěli bychom Vám o nich poreferovat a poodkrýt, co nás čeká dále. Souhlas? Tak čtěte 🙂

Porada mládeže ve velkém online stylu

Zhruba v polovině března proběhla celocírkevní Porada mládeže. Byla to první akce, na které jsme se jako nové OMko s COMem podíleli. A nejen proto jsme si na Poradě dali opravdu záležet! Vlivem situace proběhla tato akce online, ale podle reakcí účastníků bylo snad všem i na zoomu dobře a podařilo se jim nasát atmosféru mládežnické fajn akce. Celou akci odstartovala… Daniela Písařovicová!!! Tuhle taškařici vymyslela šéfredaktorka Českého bratra a moderátorka celé Porady Adéla Rozbořilová, která domluvila se svou de facto kolegyní, aby nám na začátek nachystala vtipný videopozdrav, který většinu účastníků mile překvapil. Dále už jsme jeli na vlně seznamování. A to nejen účastníků mezi sebou, ale také seznamování mládežníků s důležitými zkratkami, které je v mládežnickém životě potkají – COM, OM a ETF. Po tomto programu šli někteří spát, jiní se naopak spánku vyhýbali ještě několik hodin a trávili čas v “hospodách” – roomech na zoomu, kde se v menších skupinkách věnovali vážným i nevážným tématům. 

V sobotu ráno jsme se sešli a ztišili při ranním zamyšlení a modlitbě. Poté nás Saša Jacobea provedla tématem Zbožnost v době korony, které je pro nás všechny v této době aktuální. Následoval blok workshopů. Ten první se týkal udržitelnosti a probíhal pod taktovkou Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE. V dalším workshopu se účastníci zamýšleli společně s lektorkou a supervizorkou Petrou Michalovou o motivaci pro práci v církvi. Poslední workshop byl určen předsedům SOMů, kteří se na něm učili aplikoval metodu SCARF na svůj SOM. Po workshopech jsme si udělali obědovou pauzu a po ní volili nový COM a zástupce mládeže na synod. Volby jsme zvládli rychle (některé věci jsou v onlinu super!) a po nich se společně pomodlili, rozloučili a celou akci zakončili. Nové COMáky vám od té doby postupně představujeme na našem instagramu. Jestli vás zajímá, jak celé volby probíhali, koukněte se na zápis z voleb. Můžete si také přečíst článek o Poradě, který vyšel v Českém bratru.

Workshop o přípravě akcí a kytice tulipánů k tomu

Další akcí, která nedávno proběhla, je workshop Jak připravit dobrou online akci. Tuto akci jsme měli v hlavě už dlouho, ale termín vyšel až na druhou půlku dubna, kdy už mnohé SOMy plánují své letní offline akce. Přesto nemůžeme říct, že bychom přišli s křížkem po funuse! Téměř všechny informace, které během workshopu zazněly, jsou totiž aplikovatelné do online i offline prostředí. Workshop pro nás připravil Petr Sucháček, lektor, který se zabývá prací se skupinou, komunikací a taky přípravou akcí. A je to veliký profík! Během akce se účastníci z počátku hodně nasmáli, poznali se navzájem a zjistili, že je mezi nimi hodně těch, kteří mají rádi tulipány. Potom se vrhli do probírání důležitých věcí, na které musí organizátor myslet před realizací akce a během ní. 

Jsme rádi za pozitivní ohlasy, které na tyto aktivity máme i za konstruktivní poznámky a tipy pro příště. Moc nás těší chystat pro vás akce! Pokud byste měli tip na nějaké téma, o kterém bychom měli pro SOMy uspořádat workshop, sem s tím! 

Sjezd se blíží (a budeme vám to od teď furt připomínat)

Čím víc se blíží sjezd, tím plyne čas rychleji. A právě proto se teď snažíme soustředit co nejvíce sil do přípravy Sjezdu (nejen) evangelické mládeže. Brzy vám už odtajníme web sjezdu, sjezdové logo a alespoň předběžný program, který nás čeká. To, co v této chvíli tajné určitě není, je datum a místo sjezdu. A my teda doufáme, že máte už ve svých diářích a kalendářích všichni napsáno “24. – 26. září SJEZD v Táboře” a jestli ne, tak si to tam jděte honem zapsat. Můžete si k tomu také poznačit, že letošní sjezd má téma “(Ne)přátel se nelekejme, na množství nehleďme”, což je citát Jana Žižky. To se nám to s tím Táborem hezky spojuje, že? 

Evangelický způsob léta

Možná máte pocit, že sjezd je daleko, vždyť nás čekají dlouhé dva měsíce prázdnin. Oukej, prázdniny samozřejmě budou! A během nich se uskuteční také Letní kemp mládeže a Bigbítový kurz, což jsou akce, které OM zaštiťuje. Kemp zaujme všechny mladé lidi ve věku 14 – 25 let, kteří si chtějí zkusit nějakou novou aktivitu (v podobě kurzů na kempu), zažít spoustu zábavy a k tomu všemu ještě přihodit duchovní programy a společenství super mladých lidí. Bigbíťák zase osloví ty, kteří hrají na hudební nástroj nebo zpívají (na jakékoliv úrovni), rádi by se v tom zdokonalovali pod vedením profi lektorů a potom všichni společně muzicírovali kdesi v Krkonoších, na evangelické škole v Křížlicích. 

Přesunout se na začátek