Brigáda, mezinárodní prostředí, historie

Letní tábor ASF v Českém Těšíně neděle, 21. srpna – pátek 2. září 2011

Česká pobočka Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (dále ASF) vás srdečně zve na letní tábor v Českém Těšíně. Je to jedinečná šance aktivně se podílet na setkání a hlubším porozumění historii i současnosti kultury, zemí a lidí, kteří zažili II. světovou válku. Jak se dotkla obyvatel (především židovských) Českého a Polského Těšína? Kam odešli, odkud se vracejí? Co to znamená pro současné obyvatele města a pro současné (mladé) lidi?

To jsou otázky, které budou, kromě manuální práce při údržbě židovského hřbitova obsahem letního tábora v Českém Těšíně.

Český Těšín leží na nejvýchodnější hranici České republiky, ve Slezsku – regionu s bohatou českou, polskou a německou historií. Po své návštěvě Těšína a nalezení hrobu rodiny, se na ASF obrátil jeden přeživší z tohoto regionu, který v současnosti žije v USA a kterého se setkání s vlastními kořeny velice dotklo. Rád by se jakkoliv podílel na údržbě hřbitova, kde odpočívají jeho předkové, ale vzhledem k jeho věku, fyzickým možnostem a vzdálenosti jeho současného bydliště je to vpodstatě nemožné.

Vznikla tedy myšlenka uspořádat letní tábor pro (nejen) mladé lidi z ČR, Polska, Německa a USA, kteří budou 2 týdny společně pracovat na židovském hřbitově a zároveň se intenzivně zabývat jak historií tohoto přeživšího a jeho rodiny, tak historií města, jeho obyvatel, ale i dalšími blízkými tématy jako je židovství v minulosti a současnosti z pohledu 4 zúčastněných zemí.

Tak jako mnoho jiných židovských hřbitovů, je i tento ve špatném stavu a neposkytuje příbuzným pohřbených bezpečný přístup k hrobům jejich blízkých. Üčastníci tábora budou čistit především hřbitov od náletových porostů, případně vytvářet cestičky a čistit náhrobní kameny.

Hřbitov patří Židovské obci v Ostravě, kam bude mířit i jedna z exkurzí, stejně jako do Olomouce, Polského Těšína apod. Plánovány jsou výlety na kolech, návštěvy muzeí a další aktivity na zajímavých místech v okolí.

Účast na táboře je možná od 18-ti let. Účastníci si hradí dopravu a účastnický poplatek 60€/40€ (pro lidi s nízkými příjmy/studenty). Ubytování, strava a program jsou zajištěny v rámci úč. poplatku.

Chcete se zúčastnit letního tábora v Českém Těšíně? Napište, volejte!

Kontakt: tschechien@asf-ev.de, Tel. 296 243 352, GSM 775 988 449

Termín: neděle, 21. srpna – pátek 2. září 2011
Účastníci: 15 dobrovolníků z ČR, Polska, Německa a USA
Náplň práce: čištění, zvelebení  židovského hřbitova
Jazyk: angličtina
Ubytování: jednoduché
Náklady: 60€/40€ za program, stravu a ubytování + náklady na cestu, které si hradí každý účastník sám.

 

Informace o pořádající organizaci najdete na www.asf-ev.de

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přesunout se na začátek