Mládež na synodu

Od 25. do 27. květ­na 2023 se v Komu­nit­ním cen­t­ru Mat­ky Tere­zy v praž­ských Hájích konal 36. Synod Čes­kob­ra­tr­ské církve evan­ge­lic­ké. Synod je nej­vyš­ší záko­no­dár­né shro­máž­dě­ní církve, na kte­rém kaž­do­roč­ně 74 syno­dá­lů a syno­dá­lek roz­ho­du­je o dal­ším smě­řo­vá­ní církve. Z řad mlá­de­že se jako vole­ní porad­ci a porad­ky­ně syno­du zúčast­ni­li Dama­ris Kopec­ká, Jakub Němec a Ema Pospí­ši­lo­vá.

Zástup­ce a zástup­ky­ně mlá­de­že byli zvo­le­ni na letoš­ní pora­dě mlá­de­že, kte­rá se usku­teč­ni­la v břez­nu 2023 v Běl­či nad Orli­cí. Man­dát je na dva roky a tak nás v tom­to slo­že­ní bude čekat ješ­tě dal­ší synod v roce 2024. Spo­lu s námi na syno­du byli také zástup­ci stu­dent­stva ETF Eliš­ka Van­čo­vá, Ondřej Zeman a Milan Kocan­da.

Během čtvr­teč­ní­ho prv­ní­ho zase­dá­ní pro­běh­ly nut­né for­ma­li­ty jako pre­zen­ce a vol­ba nové­ho před­sed­nic­tva. Obo­je se poved­lo a tak mohl synod začít jed­nat. Na tří­den­ní jed­ná­ní se syno­dá­lo­vé a syno­dál­ky roz­dě­lu­jí do čtyř komi­sí pod­le toho, jaké­mu téma­tu se chtě­jí věno­vat. Komi­se to jsou tyto: teo­lo­gic­ká, výchov­ná, práv­ní a hos­po­dář­ská. Ema a Dam­ka se sta­ly člen­ka­mi výchov­né komi­se, Kubo­vo srd­ce pla­nu­lo pro komi­si hos­po­dář­skou. Prá­ce v samo­stat­ných komi­sích byla na pro­gra­mu v pátek.

Pod­le při­pra­ve­ných zpráv a návrhů bylo jas­né, že nej­vět­ším téma­tem na syno­du bude dis­ku­ze o per­so­nál­ním fon­du a mož­ném zvý­še­ní odvo­dů prá­vě pro tyto úče­ly. Sku­teč­ně jsme byli svěd­ky vel­mi roz­sáh­lé dis­ku­ze. Neče­ka­lo se, že téma per­so­nál­ní­ho fon­du pře­bi­je jiné téma. Ale sta­lo se. V pátek byl z plé­na podán návrh, aby synod odsou­hla­sil žeh­ná­ní stej­no­po­hlav­ním párům fará­ři a farář­ka­mi ČCE. Návrh se k pro­jed­ná­ní dostal až na samý závěr syno­du, tedy v sobo­tu odpo­led­ne a pro­vá­ze­la ho váš­ni­vá a dlou­há roz­pra­va.

Pro ten­to bod si syno­dá­lo­vé a syno­dál­ky odhla­so­va­li taj­nou vol­bu. Návrh byl pře­svěd­či­vě při­jat, přes­né usne­se­ní zní: „Synod ČCE sou­hla­sí s mož­nos­tí požeh­ná­ní svaz­ků osob stej­né­ho pohla­ví, pokud o to požá­da­jí. Synod ČCE vní­má, že názo­ry na tuto otáz­ku nejsou v církvi jed­not­né, pod­po­ru­je čin­nost komi­se pro sou­ži­tí s LGBTQ lid­mi a pokra­čo­vá­ní dis­ku­se v církvi o tom­to téma­tu. Synod kon­sta­tu­je, že žád­ný kaza­tel není povi­nen žeh­nat svaz­kům osob stej­né­ho pohla­ví.
Jako mlá­dež jsme vel­mi vděč­ní za toto sta­no­vis­ko a máme obrov­skou radost. 🏳️‍🌈

Během tří­den­ní­ho maratho­nu se kaž­dý z nás do roz­prav k nej­růz­něj­ším bodům zapo­jil něko­li­krát. Za mlá­dež jsme zved­li téma sexu­a­li­zo­va­né­ho nási­lí. Pochvá­li­li jsme synod­ní radu za web, kte­rý slou­ží jako roz­ces­tí pro obě­ti, pře­ži­vší a lidi, kte­ří o pácha­ném nási­lí vědí a sna­ží se ho řešit. Vybíd­li jsme vede­ní k tomu, aby se téma sna­ži­lo dostat na sbo­ry a zača­lo s cel­ko­vým vzdě­lá­vá­ním v téma­tu sexu­a­li­zo­va­né­ho nási­lí, i když nejde o zne­u­ži­tí moci či posta­ve­ní.
Do deba­ty o novém roz­dě­le­ní seni­o­rá­tů jsme při­nes­li pohled mlá­de­že a refe­ro­va­li jsme o akti­vi­tách, kte­ré jsme ohled­ně toho­to téma­tu udě­la­li v uply­nu­lém kalen­dář­ním roce. 

Jsme vděč­ní, že má mlá­dež mož­nost účast­nit se syno­du jako porad­ní hlas a těší­me se na příští zase­dá­ní.

Text: Ema Pospí­ši­lo­vá, foto: e‑cirkev/Adéla Roz­bo­ři­lo­vá

Naposledy upravil/a Kryštof Sojka, 30. května 2023.