Upozornění: Tento příspěvek je starý a pochází ještě z původního webu mládeže. Většina obrázků a odkazů pravděpodobně už nebude fungovat.

Jubi­lej­ní 20. sbor­mis­trov­ský kurz s pre­mi­é­rou Pod­hostýn­ské mše „Missa sub­hos­ti­nensis“
Srdeč­ně zve­me (nejen) evan­ge­lic­ké sbor­mis­t­ry všech kate­go­rií, nové zájem­ce o sbor­mis­trov­ství, zpě­vá­ky růz­né­ho věku, var­ha­ní­ky, teo­lo­gy a hud­by­mi­lov­né lidi na 20. sbor­mis­trov­ský kurz, kte­rý pro­běh­ne od 16. – 18. lis­to­pa­du 2012 ve stře­dis­ku Sola gra­tia v Bys­tři­ci pod Hostýnem.
V letoš­ním roce je tomu již 10 let, co naše cír­kev pořá­dá dva­krát roč­ně kur­zy pro sbor­mis­t­ry ve stře­dis­ku Sola gra­tia v Bys­tři­ci pod Hostýnem, kte­ré jsou pod­po­ro­va­né Spol­kem evan­ge­lic­kých cír­kev­ních hudeb­ní­ku (VEM) a Spol­kem evan­ge­lic­kých pěvec­kých sbo­rů z Němec­ka (CEK, dří­ve VEK). Toto jubi­le­um mě pod­ní­ti­lo sepsat novou sklad­bu eku­me­nic­ké­ho cha­rak­te­ru: „Missa sub­hos­ti­nensis“ (vyd. Kalich 2012), kte­rou bude­me během kur­zu nacvi­čo­vat. Tato sklad­ba chce vyjá­d­řit Pánu Bohu vděč­nost za všech­na dosa­vad­ní setká­ní, jejichž hlav­ním cílem je prů­běž­né ško­le­ní sbor­mis­trů v Čes­kob­ra­tr­ské církvi evan­ge­lic­ké. Na kur­zu bude mož­nost si zakou­pit noto­vou parti­tu­ru, kte­rá bude v pro­de­ji od říj­na t. r. v knih­ku­pec­tví Kalich (Jung­man­no­va 9, 111 21 Pra­ha 1). Pub­li­ka­ce bude obsa­ho­vat podrob­ný komen­tář ke sklad­bě a struč­ný popis his­to­ric­kých koře­nů mše, kde je mj. uve­de­no: „Litur­gic­ké meš­ní zpěvy mají svou spe­ci­fic­kou zně­jí­cí hod­no­tu. Jejich tema­tic­ká nad­ča­so­vost v dlou­ho­le­té křes­ťan­ské tra­di­ci jim dodá­vá vyso­ký kre­dit a garan­ci v celém eku­me­nic­kém svě­tě. Tím se mše stá­vá cen­t­rál­ní hud­bou křes­ťan­ských boho­slu­žeb, ať už zazní­vá při kato­lic­ké, evan­ge­lic­ké či jiné litur­gii, nebo při kon­cer­tu.“ Pod­hostýn­ská mše má jed­no­du­ché obsa­ze­ní: smí­še­ný tříhlasý pěvec­ký sbor (S‑A-B) s var­han­ním dopro­vo­dem. Sklad­ba, přes­to­že z hle­dis­ka pěvec­ké tech­ni­ky není pří­liš nároč­ná, vyža­du­je jis­tou stan­dard­ní sbor­mis­trov­skou a muzi­kant­skou výba­vu. Kaž­dá část má své spe­ci­fi­kum, kte­ré sou­vi­sí s cha­rak­te­rem tex­tu. Z hle­dis­ka hudeb­ní­ho je to kří­že­nec, kde se mísí zápa­do­ev­rop­ské myš­le­ní (for­mál­ní výstav­ba, hudeb­ní sym­bo­li­ka) s melo­di­kou výcho­do­mo­rav­ské­ho kolo­ri­tu (neo­folklo­ris­mus). Její pre­mi­é­ra zazní v podá­ní účast­ní­ků naše­ho kur­zu při kon­cer­tu s dob­ro­vol­ným vstup­ným v nedě­li 18. lis­to­pa­du 2012 ve 14. hod. v kos­te­le sv. Jil­jí v Bys­tři­ci pod Hostýnem. Zazní také někte­ré sklad­by, kte­rým jsme se věno­va­li na před­cho­zích kur­zech.

Spo­lu­účin­ko­vat budou: Mar­ta Žena­tá – soprán, prof. Ester Mora­ve­t­zo­vá – var­ha­ny, skla­da­tel Jiří Pavli­ca, stu­den­ti Semi­ná­ře cír­kev­ní hud­by Evan­ge­lic­ké aka­de­mie, pěvec­ký sbor ČCE ve Zlí­ně, fará­ři Lubo­mír Kabí­ček a Daniel Heller. Srdeč­ně zve­me!
Pro­voz kur­zu bude­me hra­dit z fon­du pro cír­kev­ní hud­bu. Nocle­hy a stra­vo­vá­ní (sobo­ta: sní­da­ně, oběd, veče­ře; nedě­le: sní­da­ně, oběd) si budou účast­ní­ci kur­zu pla­tit sami. Ten­to popla­tek činí 1.080 Kč / oso­ba (uby­to­vá­ní v hlav­ní budo­vě) příp. 1.000 Kč / oso­ba (uby­to­vá­ní v cha­loup­ce). Po skon­če­ní kur­zu účast­ní­ci obdr­ží potvr­ze­ní o účas­ti na kur­zu. Zahá­je­ní kur­zu: pátek 16. 11. 2012 v 19.45 hod. v kap­li Sola gra­tia. Kurz bude zakon­čen neděl­ním kon­cer­tem. Na ten­to kurz je mož­no se při­hlá­sit do 12. 11. 2012, a to for­mou závaz­né písem­né při­hláš­ky. Nelze se při­hlá­sit jenom na část kur­zu! V při­hláš­ce je tře­ba uvést jmé­no a pří­jme­ní účast­ní­ka, věk, byd­liš­tě, pří­pad­né přá­ní vege­ta­ri­án­ské či masi­té stra­vy, tele­fon, e‑mail, datum.

Při­hláš­ku je mož­no poslat na výše uve­de­nou adre­su poš­tou nebo e‑mailem. Odhlá­še­ní z kur­zu je mož­né pro­vést do 14. 11. 2012. Na pří­pad­né setká­ní pod Hostýnem se opět těší Ladi­slav Mora­ve­tz, celo­cír­kev­ní kan­tor Čes­kob­ra­tr­ské církve evan­ge­lic­ké

Naposledy upravil/a Tobiáš Potoček, 17. října 2012.