Upozornění: Tento příspěvek je starý a pochází ještě z původního webu mládeže. Většina obrázků a odkazů pravděpodobně už nebude fungovat.

Flossenbürg_dobrovolnik2012

Popis dob­ro­vol­nic­ké­ho pro­jek­tu ASF
PŘIHLÁŠKY DO 31.1.2012 na tschechien@asf-ev.de

Památ­ník Flos­senbürg – býva­lý kon­cen­t­rač­ní tábor
www.gedenkstaette-flossenbuerg.de

Ve Flos­senbür­gu, malém měs­tě v Hor­ním Falc­ku, leží­cím na čes­ko-němec­ké hra­ni­ci exis­to­val v letech 1938 až 1945 nacis­tic­ký kon­cen­t­rač­ní tábor, do kte­ré­ho bylo odvle­če­no kolem 100 000 lidí z celé Evro­py. A nejen do něj, ale také do 90 v oko­lí zří­ze­ných men­ších tábo­rů. Věz­ni byli nuce­ni pra­co­vat v míst­ních žulo­vých dolech, poz­dě­ji ve váleč­né pro­duk­ci. Odha­du­je se, že mini­mál­ně 30 000 z nich ten­to teror nepře­ži­lo.
Dnes má ten­to památ­ník za úkol při­po­mí­nat udá­los­ti, kte­ré zde pro­běh­ly v době vlá­dy nacis­mu. Je jed­ním z “nejmlad­ších” v Němec­ku vůbec. Vzni­kl v roce 1999 a je sou­čás­tí Nada­ce Bavor­ských památ­ní­ků. Kro­mě malé­ho pro­sto­ru, kte­rý byl pamět­ním mís­tem od 40. let minu­lé­ho sto­le­tí byla oblast býva­lé­ho kon­ce­trač­ní­ho tábo­ra v před­cho­zích dese­ti­le­tích vyu­ží­vá­na jako prů­mys­lo­vá zóna, část je zasta­vě­na obyt­nou zástav­bou. V roce 2007 a 2009 byly ote­vře­ny 2 stá­lé expo­zi­ce o his­to­rii tábo­ra a jeho důsled­cích v his­to­ric­kých budo­vách na býva­lém apel­plat­zu. Dal­ší rekon­struk­ce a výstav­ba vzdě­lá­va­cí­ho cen­t­ra se plá­nu­jí.

Obsah prá­ce dobrovolníka/dobrovolnice:
Hlav­ní pra­cí dobrovolníka/dobrovolnice je peda­go­gic­ká čin­nost, kte­rá se ori­en­tu­je v prv­ní řadě na škol­ní tří­dy, ale také mlá­dež a dospě­lé. Jde o zpro­střed­ko­vá­ní his­to­ric­kých udá­los­tí na kon­krét­ním mís­tě zamě­ře­né na kon­krét­ní cílo­vou sku­pi­nu. Důle­ži­té ele­men­ty jsou: důstoj­ná při­po­mín­ka obě­tí, vztah spo­leč­nos­ti k vlast­ní minu­los­ti a její zachá­ze­ní s ní, význam při­po­mí­ná­ní his­to­ric­kých udá­los­tí pro sou­čas­nost, podíl na roz­vo­ji nových forem vzpo­mí­ná­ní a zachá­ze­ní s his­to­rií, vlast­ní vztah k demo­kra­cii a lid­ským prá­vům.
Pra­cí dob­ro­vol­ní­ka bude zejmé­na pro­vá­dě­ní sku­pin po památ­ní­ku a pro­hlou­be­ní vidě­né­ho v malých sku­pi­nách. Památ­ník má k dis­po­zi­ci širo­ký výběr metod, kte­ré jsou týmem vyzkou­še­ny, reflek­to­vá­ny a dále roz­ví­je­ny a vylep­šo­vá­ny.
Památ­ník má vel­ký zájem na roz­vo­ji čes­ko-němec­ké spo­lu­prá­ce skr­ze dob­ro­vol­nou služ­bu.
•    Pří­pra­va a pro­vá­dě­ní pro­hlí­dek pro návštěv­ní­ky z Němec­ka i zahra­ni­čí
•    (Pod­po­ra při) vypra­co­vá­vá­ní peda­go­gic­kých mate­ri­á­lů
•    Pomoc při pořá­dá­ní jed­no­den­ních akcí  – od rešer­ší a plá­no­vá­ní až po samot­né pro­ve­de­ní spo­leč­ně s týmem památ­ní­ku.
•    Péče o sku­pi­ny a jejich dopro­vá­ze­ní
•    Kon­tak­ty s býva­lý­mi věz­ni a jejich rodi­na­mi
•    Jazy­ko­vá a admi­nis­tra­tiv­ní pod­po­ra při akcích
•    Pře­kla­dy a doku­men­tač­ní prá­ce (např. vyprá­vě­ní pamět­ní­ků)
•    Rešer­še osob a míst

Hle­dá­me dobrovolníka/dobrovolnici s dobrou zna­los­tí něm­či­ny a zájmem o his­to­rii, poli­ti­ku, vzdě­lá­vá­ní a také kan­ce­lář­skou prá­ci.
Uby­to­vá­ní je zajiš­tě­no ve měs­tě Wei­den vzdá­le­ném 20 km.

V plá­nu je spo­lu­prá­ce s židov­skou obcí ve Wei­de­nu, kde by dobrovolník/dobrovolnice návštěvoval/a seni­o­ry a/nebo se věnoval/a soci­ál­ní prá­ci s mlá­de­ží.

Naposledy upravil/a Tobiáš Potoček, 12. ledna 2012.