Upozornění: Tento příspěvek je starý a pochází ještě z původního webu mládeže. Většina obrázků a odkazů pravděpodobně už nebude fungovat.
Filmové večery s Jeronýmem Pražským

Jak byl Jero­ným Praž­ský vní­mán ve fil­mo­vé tvor­bě posled­ních něko­li­ka desí­tek let? Čes­kob­ra­tr­ská cír­kev evan­ge­lic­ká nabí­zí uni­kát­ní pří­le­ži­tost navští­vit tři pro­jek­ce v praž­ském kos­te­le Mar­tin ve zdi. Po kaž­dé z nich bude násle­do­vat dis­ku­ze s odbor­ní­ky či auto­ry fil­mů a doku­men­tů. Fil­mo­vé stře­dy jsou sou­čás­tí pro­jek­tu Jero­ným Praž­ský 2016: Evro­pan – vzdě­la­nec – buřič.

filmový večery Jeroným

Prv­ní pro­mí­tá­ní se usku­teč­ní ve stře­du 20. dub­na od 19 hodin. Na pořa­du bude film Ohni­vý máj z roku 1974. Hlav­ní roli Jero­ný­ma Praž­ské­ho, kte­rý si může zachrá­nit život, zřek­ne-li se uče­ní Jana Husa a Joh­na Wyc­li­fa, ztvár­nil Petr Kost­ka. V dal­ších rolích vystu­pu­jí napří­klad Jana Šul­co­vá a Karel Höger. Scé­nář napsa­la Marie Poled­ňá­ko­vá pod­le romá­nu Anto­ní­na Dvo­řá­ka. Po pro­jek­ci bude násle­do­vat bese­da s Janem Win­klhö­fe­rem.

Dru­há pro­jek­ce je plá­no­va­ná na 27. dub­na od 18 hodin. Ten­to­krát se bude jed­nat o film Ecce Con­stan­tia, kte­rý byl nato­čen v roce 1992 na moti­vy diva­del­ní hry Pav­la Kohou­ta. Vzni­ku hry před­chá­ze­ly dvě desít­ky let rešer­ší pra­me­nů. Ve fil­mo­vém zpra­co­vá­ní se Pavel Kohout obje­vu­je jako tele­viz­ní repor­tér Ulrich Richen­tal – autor kro­ni­ky o kost­nic­kém kon­ci­lu. V hlav­ních rolích vystu­pu­jí Jiří Ada­mí­ra a Vik­tor Pre­iss. Pozvá­ní k bese­dě po fil­mu při­jal autor před­lo­hy Pavel Kohout.

Fil­mo­vé stře­dy zakon­čí 4. květ­na od 19 hodin před­pre­mi­é­ra nové­ho polo­hra­né­ho doku­men­tár­ní­ho fil­mu Čes­ké tele­vi­ze Nezvla­da­tel­ný buřič Jero­ným Praž­ský. V hlav­ní roli se před­sta­ví Mar­tin Cha­di­ma, kte­rý se zúčast­ní také násled­né dis­ku­ze.

Podí­vej­te se také na video­po­zván­ku: https://www.youtube.com/watch?v=1Yr3fDX-8Zw

Vstup na všech­ny fil­mo­vé veče­ry je zdar­ma.

Vel­mi však dopo­ru­ču­je­me rezer­vo­vat si mís­ta na tele­fo­nu 224 999 272 nebo mai­lem na vozenilkova@e‑cirkev.cz.

Více infor­ma­cí o pro­jek­tu zde: http://www.nase-reformace.cz/

 

Naposledy upravil/a Tobiáš Potoček, 13. dubna 2016.