Upozornění: Tento příspěvek je starý a pochází ještě z původního webu mládeže. Většina obrázků a odkazů pravděpodobně už nebude fungovat.

Milí přá­te­lé, jste všich­ni srdeč­ně zvá­ni opět zased­nout k Mlá­de­ži onli­ne. Při­poj­te se z tep­la vaše­ho domo­va či se svou mlá­de­ží na http://mladezonline.evangnet.cz/. Ten­to­krát bude pře­nos pou­ze v audio for­má­tu, stá­le však může­te poslou­chat Kris­týnu Bohá­čo­vou, kte­rá pro­mlu­ví na téma Za uprch­lí­ky na hra­ni­ce. Bude­me se těšit na sly­še­nou 6.11. od 19h!

MLÁDEŽ ONLINE_Chrudim_2015

A co vás čeká? Malý nástin toho, na co s může­te těšit, při­ná­ší­me zde:

Strach z nezná­mé­ho? Agre­si­vi­ta vyvo­la­ná nekri­tic­kým pře­jí­má­ním argu­men­tů? Křeh­ká Evro­pa roz­pa­da­jí­cí se pod nájezdy zuři­vých tero­ris­tů? Všech­ny pal­co­vé titul­ky z čes­kých médií při pohle­du
na mla­dou syr­skou rodi­nu ustou­pi­ly do poza­dí. Kris­tý­na se s námi chce podě­lit o svou inten­ziv­ní zku­še­nost z dob­ro­vol­nic­tví na Bal­ká­ně, kde se dotý­ka­la jedi­neč­nos­ti kaž­dé­ho člo­vě­ka, jenž nepře­stal věřit v Evro­pu.

Kris­tý­na Bohá­čo­vá, kte­rá bude mít pro­gram na této mlá­de­ži onli­ne, vyprá­ví o své zku­še­nos­ti: „Během září jsem jela jako dob­ro­vol­ník nej­pr­ve do Röszke na srb­sko-maďar­ské hra­ni­ci a o dva týd­ny poz­dě­ji do Bap­ske na pome­zí Srb­ska a Chor­vat­ska. Spo­lu s dal­ší­mi Čechy (pří­pad­ně Něm­ci, Ame­ri­ča­ny a Rakuša­ny) jsme byli s uprch­lí­ky. Roz­dá­va­li jíd­lo a oble­če­ní, navi­go­va­li je, tvo­ři­li spoj­ku mezi nimi a poli­cis­ty, sna­ži­li se poho­to­vě rea­go­vat na vše, co bylo zrov­na tře­ba, a mlu­vi­li jsme s nimi, pta­li se a infor­mo­va­li je o aktu­ál­ní situ­a­ci. V Bap­ske jsme vytvo­ři­li vel­mi dob­ře fun­gu­jí­cí sys­tém, kdy uprch­lí­ky, jež při­vá­že­jí srb­ské auto­bu­sy, pře­vá­dí­me na hra­ni­ce, kde nastu­pu­jí do auto­bu­sů chor­vat­ských, a bez vel­kých a zby­teč­ných pro­dlev tak nemuse­jí čekat před impro­vi­zo­va­ný­mi závo­ra­mi. Chci se podě­lit o to, co jsem vidě­la. Ne roz­dá­vat moud­ra ani niko­ho pře­svěd­čo­vat, ale spíš pro­mlu­vit o pří­bě­zích lidí, kte­ří do Evro­py při­chá­ze­jí.“

 

 

 

Naposledy upravil/a Tobiáš Potoček, 27. října 2015.