Upozornění: Tento příspěvek je starý a pochází ještě z původního webu mládeže. Většina obrázků a odkazů pravděpodobně už nebude fungovat.
Varhanní letní kurzy pro mládež v Kroměříži

4varh
Kur­zy jsou urče­ny var­ha­ní­kům a dopro­va­ze­čům boho­slu­žeb­né­ho zpě­vu ze sbo­rů naší církve. Srdeč­ně zve­me pře­de­vším začí­na­jí­cí, ale i pokro­či­lej­ší mla­dé i star­ší ama­tér­ské var­ha­ní­ky (hrá­če na kla­vír / klá­ve­sy, žáky ZUŠ, samou­ky), kte­ří se této služ­bě věnu­jí (nebo se chtě­jí věno­vat), a potře­bu­jí zís­kat nové pod­ně­ty a zku­še­nos­ti pro pra­xi. Var­han­ní služ­ba je důle­ži­tá pře­de­vším pro­to, že napo­má­há k vyjá­d­ře­ní chva­lo­zpě­vu církve.

Spo­leč­ná chvá­la lépe vyzní, když je zpí­va­ná, a když má krás­ný dopro­vod. Ten se ale musí tré­no­vat. Jde o důle­ži­tý úkol, kte­rý nemá viset na jed­nom člo­vě­ku. Ide­ál­ní je, když far­ní sbor má k dis­po­zi­ci něko­lik hudeb­ních dopro­va­ze­čů. Var­han­ní služ­bu je tře­ba omla­zo­vat. Pro­to pro­sí­me ducho­ven­stvo a star­šov­stva sbo­rů, aby oslo­vo­va­li a povzbu­zo­va­li pře­de­vším mla­dé hudeb­ní­ky, aby se v této služ­bě postup­ně cvi­či­li a pra­vi­del­ně jez­di­li na kur­zy.

Pro­to v letoš­ním roce nabí­zí­me dva kur­zy s odliš­nou nápl­ní: pro mlá­dež od 12 do 18 let (začá­teč­ní­ci i mír­ně pokro­či­lí), pro střed­ní gene­ra­ci od 18 – 78 let (začá­teč­ní­ci i mír­ně pokro­či­lí). Kur­zy budou pro­bí­hat v krás­ných pro­sto­rách Kon­zer­va­to­ře P. J. Vej­va­nov­ské­ho v Kro­mě­ří­ži.

2varh

 

Ter­mí­ny kur­zů:
20. – 23. 7. 2015 kurz pro mlá­dež
23. – 26. 7. 2015 kurz pro střed­ní gene­ra­ci

 

 

Náplň kur­zu pro mlá­dež:

1. jed­no­du­ché alter­na­tiv­ní dopro­vo­dy pís­ní z Evan­ge­lic­ké­ho zpěv­ní­ku
2. prak­tic­ká zna­lost Evan­ge­lic­ké­ho zpěv­ní­ku
3. impro­vi­za­ce jed­no­du­chých pís­ňo­vých pře­de­her
4. snad­ná pre­lu­dia bez pedá­lu a zákla­dy hry pedá­lu
5. návště­va var­han v kos­te­le sv. Moři­ce, hudeb­ní pobož­nos­ti a spo­leč­né zpí­vá­ní.

Náplň kur­zu pro střed­ní gene­ra­ci:
1. dopro­vo­dy vybra­ných pís­ní 19. a 20. st. z Evan­ge­lic­ké­ho zpěv­ní­ku
2. výběr z var­han­ní tvor­by evrop­ských a ame­ric­kých auto­rů 19. – 21. st.
3. pre­zen­ta­ce a nácvik dopro­vo­dů pís­ní z nové­ho cír­kev­ní­ho zpěv­ní­ku
4. návo­dy k impro­vi­za­ci na způ­sob „máš málo, daj málo, ale hlav­ně daj“
5. návště­va var­han v kos­te­le sv. Moři­ce, hudeb­ní boho­služ­by a spo­leč­né zpí­vá­ní.

Uby­to­vá­ní a kom­plet­ní stra­vo­vá­ní máme zajiš­tě­né v Domo­vě mlá­de­že Ště­cho­vi­ce.

Popla­tek kur­zu (kur­zov­né, cena za uby­to­vá­ní a stra­vo­vá­ní) je ve výši 1300 Kč / oso­ba. Pla­tí se až na mís­tě. Zájem­ci nechť se písem­ně při­hla­šu­jí do 10. červ­na 2015 na výše uve­de­ný mail. Po při­hlá­še­ní kaž­dý ucha­zeč obdr­ží mate­ri­á­ly a poky­ny k samo­stat­né pří­pra­vě. V jed­no­du­ché při­hláš­ce je tře­ba uvést jmé­no, pří­jme­ní, věk, sbor ČCE, uve­de­ní ter­mí­nu kur­zu, e‑mail a tele­fon.

Zahá­je­ní obou kur­zů je naplá­no­vá­no na 14. hod. v den pří­jez­du. Kaž­dý kurz kon­čí ve 13 hod. v den odjez­du. Na muzi­cí­ro­vá­ní a na pří­jem­né spo­le­čen­ství se těší lek­to­ři kur­zů:

prof. Ester Mora­ve­t­zo­vá & Ladi­slav Mora­ve­tz, celo­cír­kev­ní kan­tor ČCE

Více infor­ma­cí na:
tel. 573 378 607

e‑mail: moravetz@e‑cirkev.cz

mobil: 737 506 119

Naposledy upravil/a Tobiáš Potoček, 11. května 2015.