Upozornění: Tento příspěvek je starý a pochází ještě z původního webu mládeže. Většina obrázků a odkazů pravděpodobně už nebude fungovat.

 

Ve stře­du 23. říj­na od 18:00 pro­běh­ne v Celet­né 20 (stu­dent­ský klub K4) čte­ní tex­tů Mis­tra Jana Husa. Jde o tří­le­tý pro­jekt pro mlá­dež Stu­den­ti čtou Husa, ve kte­rém se chce­me vrá­tit k Huso­vým tex­tům, o kte­rých jsme kaž­dý něco sly­še­li, ale jen málo­kdo je sku­teč­ně četl :-)

Na kaž­dém setká­ní čte­me ve sku­pi­ně něja­ký Husův text a vždy při­jde host, kte­rý nám vysvět­lí poza­dí jeho vzni­ku a tro­chu při­blí­ží Huso­vo myš­le­ní a jeho dobu. Na dub­no­vém prv­ním setká­ní jsme měli jako hos­ta výbor­né­ho prof. Pet­ra Čor­neje, s nímž jsme se věno­va­li hlav­ně tex­tům poli­tic­ko-práv­ním a dozvě­dě­li se, jak to vlast­ně bylo s tím Huso­vým sou­dem a proč celá jeho kauza vyvr­cho­li­la tak tra­gic­ky.

Na nad­chá­ze­jí­cím setká­ní bude­me číst text Chvá­la Pra­hy a krá­lov­ství čes­ké­ho, ve kte­rém Hus popi­su­je, jaké vlast­nos­ti byl měl mít dob­rý křes­ťan. Je to tedy spí­še text pas­to­rač­ní a kate­che­tic­ký. Jako host při­jde prof. Jan B. Lášek, děkan Husit­ské teo­lo­gic­ké fakul­ty, kte­rý je spo­lu s prof. Čor­nejem odbor­ným garan­tem pro­jek­tu a oba jsou také nej­vý­znam­něj­ší čeští znal­ci Huso­va díla a doby husit­ské.

Hus 2. čtení

Naposledy upravil/a Tobiáš Potoček, 16. října 2013.