Upozornění: Tento příspěvek je starý a pochází ještě z původního webu mládeže. Většina obrázků a odkazů pravděpodobně už nebude fungovat.

pozvan­ka var­han­ni kur­zy 12 (x)
„Zara­do­val jsem se, když mi řek­li:
Půjdem do Hos­po­di­no­va domu!“
Žalm 122,1

Var­han­ní let­ní kur­zy

slav­nost­ní pre­lu­dia & inter­lu­dia & sma­vá postlu­dia
nové pís­ně & nové for­my impro­vi­za­ce
var­ha­ník = vedou­cí boho­slu­žeb­né­ho zpě­vu

Zpěv v evan­ge­lic­ké církvi má být pře­de­vším pro­je­vem naděj­né víry a rados­ti z evan­ge­lia Ježí­še Kris­ta.
To pla­tí pře­de­vším pro oslav­né pís­ně a chva­lo­zpěvy. Tako­vé pís­ně mají mít odpo­ví­da­jí­cí „zně­jí­cí hod­no­tu“. Var­ha­ník může zpěv shro­máž­dě­ní ovliv­nit svým sty­lem hry, pís­ňo­vou pře­de­hrou i způ­so­bem dopro­vo­du. Slav­nos­tí pre­lu­di­um před­zna­me­ná­vá atmo­sfé­ru boho­slu­žeb. Stej­ně tak i jása­vé (či sma­vé) postlu­di­um může být pro­je­vem rados­ti z pře­bý­vá­ní v Božím domě. Hud­ba pomá­há ke sla­ve­ní. Var­ha­ník může „více­ro-meně­ro“ při­spět k tomu, aby nepra­vi­del­ní návštěv­ní­ci boho­slu­žeb pocho­pi­li, že jít v nedě­li do kos­te­la je radost­nou pří­le­ži­tos­tí, kte­rá sto­jí za to, aby se děla­la pra­vi­del­ně.

Ve stře­dis­ku Sola gra­tia v Bys­tři­ci pod Hostýnem (www.sola.cz) pořá­dá­me dva kur­zy pro var­ha­ní­ky. Oba kur­zy jsou urče­ny nejen začí­na­jí­cím až mír­ně pokro­či­lým var­ha­ní­kům, ale také hrá­čům na kla­vír, kte­ří na var­ha­ny (zatím) nehra­jí, ale pro­je­vu­jí zájem o var­ha­nic­kou služ­bu v církvi. Pojmy „mlá­dež“ a „střed­ní gene­ra­ce“ nema­jí kon­krét­ní věko­vé ohra­ni­če­ní. Naším cílem je nabíd­nout účast­ní­kům zají­ma­vý vzdě­lá­va­cí pro­gram v pří­jem­ném pro­stře­dí na úpa­tí hory Hostýn. Oče­ká­vá­me růz­nou úro­veň účast­ní­ků. Počet ucha­ze­čů je ome­ze­ný. Ter­mí­ny kur­zů:

kurz pro střed­ní gene­ra­ci: 14. – 17. čer­ven­ce 2012
kurz pro mlá­dež: 18. – 21. čer­ven­ce 2012

Zahá­je­ní všech kur­zů je naplá­no­vá­no na 16:00 hod. v den pří­jez­du. Kaž­dý kurz ukon­čí­me spo­leč­ným obě­dem. Uby­to­vá­ní (3 nocle­hy) i část stra­vo­vá­ní bude­me mít v Sola gra­tia (1. den veče­ře, 2. den plná pen­ze, 3. den polo­pen­ze – 4. den sní­da­ně s obě­dem). Veče­ře na 3. den bude­me mít rezer­vo­va­nou v restau­ra­ci. Tu si budou účast­ní­ci kur­zu pla­tit sami. Popla­tek na jeden kurz, včet­ně uby­to­vá­ní a stra­vo­vá­ní v Sola gra­tia, je buď 1.600 Kč / oso­ba (pro uby­to­va­né v cha­loup­ce), nebo 1.060 Kč / oso­ba (pro uby­to­va­né v tzv. kužel­ně). Pla­tí se až na mís­tě. Kaž­dý ucha­zeč obdr­ží písem­né potvr­ze­ní, kte­ré může před­lo­žit ve svém sbo­ru k pří­pad­né­mu pro­pla­ce­ní výda­jů, spo­je­ných s tím­to kur­zem (popla­tek kur­zu a ces­tov­né). Zájem­ci nechť se písem­ně při­hla­šu­jí co nejdří­ve do 27. červ­na 2012 na adre­su: ČESKOBRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ, Celo­cír­kev­ní kan­tor, Na Cha­loup­kách 172, 768 72 Chval­čov (tel. 573 378 607 e‑mail: moravetz@e‑cirkev.cz mobil: 737 506 119). Po při­hlá­še­ní kaž­dý ucha­zeč obdr­ží mate­ri­á­ly k samo­stat­né pří­pra­vě. V jed­no­du­še sepsa­né při­hláš­ce ať nechy­bí jmé­no, pří­jme­ní, věk, sbor ČCE, adre­sa, tele­fon, pre­fe­ren­ce masi­té příp. vege­ta­ri­án­ské stra­vy (jiné poža­dav­ky ke stra­vě, jsou-li něja­ké) a pre­fe­ren­ce uby­to­vá­ní (cha­loup­ka či kužel­na). Odhlá­sit se z kur­zů je mož­né jen z vel­mi závaž­ných důvo­dů. Nelze se při­hlá­sit jenom na část kur­zu.

Na vese­lé muzi­cí­ro­vá­ní a na přá­tel­ské spo­le­čen­ství se těší lek­to­ři kur­zu:

prof. Ester Mora­ve­t­zo­vá & Ladi­slav Mora­ve­tz, celo­cír­kev­ní kan­tor ČCE

Naposledy upravil/a Tobiáš Potoček, 2. dubna 2012.