Upozornění: Tento příspěvek je starý a pochází ještě z původního webu mládeže. Většina obrázků a odkazů pravděpodobně už nebude fungovat.
Brigáda, mezinárodní prostředí, historie

Let­ní tábor ASF v Čes­kém Těší­ně nedě­le, 21. srp­na – pátek 2. září 2011

Čes­ká pobočka Akti­on Süh­ne­ze­i­chen Frie­den­sdi­en­s­te (dále ASF) vás srdeč­ně zve na let­ní tábor v Čes­kém Těší­ně. Je to jedi­neč­ná šan­ce aktiv­ně se podí­let na setká­ní a hlub­ším poro­zu­mě­ní his­to­rii i sou­čas­nos­ti kul­tu­ry, zemí a lidí, kte­ří zaži­li II. svě­to­vou vál­ku. Jak se dotkla oby­va­tel (pře­de­vším židov­ských) Čes­ké­ho a Pol­ské­ho Těší­na? Kam ode­šli, odkud se vra­ce­jí? Co to zna­me­ná pro sou­čas­né oby­va­te­le měs­ta a pro sou­čas­né (mla­dé) lidi?

To jsou otáz­ky, kte­ré budou, kro­mě manu­ál­ní prá­ce při údrž­bě židov­ské­ho hřbi­to­va obsa­hem let­ní­ho tábo­ra v Čes­kém Těší­ně.

Čes­ký Těšín leží na nej­vý­chod­něj­ší hra­ni­ci Čes­ké repub­li­ky, ve Slez­sku – regi­o­nu s boha­tou čes­kou, pol­skou a němec­kou his­to­rií. Po své návštěvě Těší­na a nale­ze­ní hro­bu rodi­ny, se na ASF obrá­til jeden pře­ži­vší z toho­to regi­o­nu, kte­rý v sou­čas­nos­ti žije v USA a kte­ré­ho se setká­ní s vlast­ní­mi koře­ny veli­ce dotklo. Rád by se jak­ko­liv podí­lel na údrž­bě hřbi­to­va, kde odpo­čí­va­jí jeho před­ko­vé, ale vzhle­dem k jeho věku, fyzic­kým mož­nos­tem a vzdá­le­nos­ti jeho sou­čas­né­ho byd­liš­tě je to vpod­sta­tě nemož­né.

Vznik­la tedy myš­len­ka uspo­řá­dat let­ní tábor pro (nejen) mla­dé lidi z ČR, Pol­ska, Němec­ka a USA, kte­ří budou 2 týd­ny spo­leč­ně pra­co­vat na židov­ském hřbi­to­vě a záro­veň se inten­ziv­ně zabý­vat jak his­to­rií toho­to pře­ži­vší­ho a jeho rodi­ny, tak his­to­rií měs­ta, jeho oby­va­tel, ale i dal­ší­mi blíz­ký­mi téma­ty jako je židov­ství v minu­los­ti a sou­čas­nos­ti z pohle­du 4 zúčast­ně­ných zemí.

Tak jako mno­ho jiných židov­ských hřbi­to­vů, je i ten­to ve špat­ném sta­vu a nepo­sky­tu­je pří­buz­ným pohřbe­ných bez­peč­ný pří­stup k hrobům jejich blíz­kých. Üčast­ní­ci tábo­ra budou čis­tit pře­de­vším hřbi­tov od nále­to­vých poros­tů, pří­pad­ně vytvá­řet ces­tič­ky a čis­tit náhrob­ní kame­ny.

Hřbi­tov pat­ří Židov­ské obci v Ost­ra­vě, kam bude mířit i jed­na z exkur­zí, stej­ně jako do Olo­mou­ce, Pol­ské­ho Těší­na apod. Plá­no­vá­ny jsou výle­ty na kolech, návštěvy muzeí a dal­ší akti­vi­ty na zají­ma­vých mís­tech v oko­lí.

Účast na tábo­ře je mož­ná od 18-ti let. Účast­ní­ci si hra­dí dopra­vu a účast­nic­ký popla­tek 60€/40€ (pro lidi s níz­ký­mi příjmy/studenty). Uby­to­vá­ní, stra­va a pro­gram jsou zajiš­tě­ny v rám­ci úč. poplat­ku.

Chce­te se zúčast­nit let­ní­ho tábo­ra v Čes­kém Těší­ně? Napiš­te, volej­te!

Kon­takt: tschechien@asf-ev.de, Tel. 296 243 352, GSM 775 988 449

Ter­mín: nedě­le, 21. srp­na – pátek 2. září 2011
Účast­ní­ci: 15 dob­ro­vol­ní­ků z ČR, Pol­ska, Němec­ka a USA
Náplň prá­ce: čiš­tě­ní, zve­le­be­ní  židov­ské­ho hřbi­to­va
Jazyk: ang­lič­ti­na
Uby­to­vá­ní: jed­no­du­ché
Nákla­dy: 60€/40€ za pro­gram, stra­vu a uby­to­vá­ní + nákla­dy na ces­tu, kte­ré si hra­dí kaž­dý účast­ník sám.

 

Infor­ma­ce o pořá­da­jí­cí orga­ni­za­ci najde­te na www.asf-ev.de

Naposledy upravil/a Tobiáš Potoček, 19. července 2011.