Upozornění: Tento příspěvek je starý a pochází ještě z původního webu mládeže. Většina obrázků a odkazů pravděpodobně už nebude fungovat.

LWF Země tě potře­bu­je

V roce 2011 roz­je­de Luther­ský svě­to­vý svaz bez­pre­ce­dent­ní expe­ri­ment celo­svě­to­vé komu­ni­ty! Stov­ky sku­pin mla­dých křes­ťa­nů (15–30 let) mohou sdí­let svou víru, mod­lit se a aktiv­ně se zapo­jit ve pro­spěch eko­lo­gic­ké spra­ve­dl­nos­ti (ang. „envi­ro­men­tal jus­ti­ce“) po celém svě­tě. Pro­gram pobě­ží od květ­na do říj­na 2011.

Osob­ní a celo­svě­to­vé

Tři sku­pi­ny mla­dých lidí na růz­ných kon­ti­nen­tech se zkon­tak­tu­jí skrz e‑mail nebo dal­ší pro­střed­ky (nebo jinak). Pak budou pokra­čo­vat v prá­ci ve vlast­ním kon­tex­tu. Záro­veň budou vzá­jem­ně sdí­let plo­dy své prá­ce se spřá­te­le­ný­mi sku­pi­na­mi, a zís­ka­jí tak z jejich prá­ce inspi­ra­ci.

 

Víra

Zákla­dem je spo­leč­ná křes­ťan­ská víra. Všech­ny sku­pi­ny budou pra­co­vat se stej­ný­mi bib­lic­ký­mi pasá­že­mi a sdí­let své pohle­dy se dvě­ma dal­ší­mi sku­pi­na­mi.

Aktiv­ní v eko­lo­gic­ké spra­ve­dl­nos­ti

Mla­dí lidé ve Svě­to­vém luther­ském sva­zu si vybra­li eko­lo­gic­kou spra­ve­dl­nost a udr­ži­tel­nost jako své pri­o­rit­ní téma. Pro­jekt LWF toge­ther pomá­há ana­ly­zo­vat specifická/konkrétní téma­ta v domá­cím kon­tex­tu a dozvě­dět se něco nové­ho o domá­cím kon­tex­tu jiných mla­dých křes­ťa­nů. Sku­pi­ny mohou spo­leč­ně orga­ni­zo­vat drob­né akti­vi­ty, zamě­ře­né na tato téma­ta.

Jak to fun­gu­je prak­tic­ky?

Míst­ní sku­pi­na, kte­rá se chce zapo­jit do pro­gra­mu, se regis­tru­je na webu LWF. Pak dosta­ne dvě dal­ší sku­pi­ny podob­né­ho věko­vé­ho slo­že­ní z růz­ných kon­ti­nen­tů (dří­věj­ší part­ner­ství bude­me respek­to­vat). K pro­jek­tu bude k dis­po­zi­ci pří­ruč­ka v národ­ním jazy­ce, kte­rá vás pro­ve­de šes­ti měsí­ci, v nichž pro­gram pobě­ží. Sku­pi­ny si pro­gra­my mohou roz­lo­žit pod­le času prázd­nin, apod. Komu­ni­ka­ce mezi sku­pi­na­mi bude pro­bí­hat pomo­cí e‑mailu a dal­ší­mi způ­so­by, pod­le mož­nos­tí. Sku­pi­ny, kte­ré mají ztí­že­ný pří­stup k inter­ne­tu, mohou zís­kat malý pří­spě­vek k pokry­tí těch­to nákla­dů.

Kdo se může zapo­jit?

Sku­pi­ny mla­dých lidí (pře­váž­ně 15–30-letých) při sbo­rech církví, kte­ré jsou čle­nem Svě­to­vé­ho luther­ské­ho sva­zu (u nás ČCE, SCEAV). Jeden ze sku­pi­ny musí být scho­pen komu­ni­ko­vat v ang­lič­ti­ně. Je nut­né mít aspoň občas­ný pří­stup k inter­ne­tu.

Spo­je­ní do celé­ho svě­ta

Sku­pi­ny mohou zve­řej­nit poznatky a nápa­dy na face­boo­ku nebo na blo­gu LWF You­th. Tím se stá­va­jí celo­svě­to­vou akč­ní sku­pi­nou. Kan­ce­lář sva­zu bude během pro­jek­tu se sku­pi­na­mi v kon­tak­tu. V mno­ha církvích jsou kon­takt­ní oso­by, kte­ré mohou pomoct v rod­ném jazy­ce (ČCE – Marie Med­ko­vá, farář­ka mlá­de­že).

Časo­vý pře­hled

20. úno­ra 2011 Detail­ní mate­ri­ál je dostup­ný na http://lwfyouth.org. Je mož­no se regis­tro­vat.
1. dub­na 2011 Dead­li­ne regis­tra­ce. Vytvo­ře­ní sku­pin.
1. květ­na 2011 Začá­tek pro­gra­mu LWF toge­ther.
31. říj­na 2011 Den refor­ma­ce – závěr pro­gra­mu LWF toge­ther.

Dal­ší infor­ma­ce

Více infor­ma­cí najde­te na http://lwfyouth.org a http://facebook.com/LWFYouth.

Ukáz­ka pro­gra­mů – Pha­se 3- 1 Bib­le Stu­dy on Colos­si­ansPha­se 3- body 2 a 3. Z ang­lič­ti­ny pře­lo­ži­la Jit­ka Peter­ko­vá, stu­dent­ka ETF a Jabo­ku.

S otáz­ka­mi se obra­cej­te na sekre­tá­ře pro­jek­tu Roge­ra Schmi­d­ta: roger.schmidt@lutheranworld.org nebo na farář­ku mlá­de­že Marii Med­ko­vou: mladez@e‑cirkev.cz.

Luter­ský svě­to­vý svaz (LWF – the Luthe­ran World Fede­rati­on) je celo­svě­to­vé spo­le­čen­ství křes­ťan­ských církví luther­ské tra­di­ce. Byl zalo­žen v roce 1947 v Lun­du, ve Švéd­sku. Svaz má prá­vě 145 člen­ských církví v 79 zemích po celém svě­tě, sdru­žu­je přes 70 mili­o­nů křes­ťa­nů. Více na http://www.lutheranworld.org.

Naposledy upravil/a Tobiáš Potoček, 28. března 2011.